TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN TOTEUTTAMINEN KÄYTÖNNÖSSÄ
Yleistä
Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (TEAK) alkaa, kun toimeksianto Kelasta saapuu meille. Omavalmentajasi ottaa sinuun yhteyttä, ja sovitte yhdessä kuntoutuksen aloittamisesta. Kela on myöntänyt joko
- 60 kuntoutuspäivää työkokeilua/työhönvalmennusta tai
- 120 kuntoutuspäivää työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmänä.
Myönnetyt kuntoutuspäivät tarkoittavat osallistumispäiviä joko Tukevan tiloissa tai työpaikoilla työkokeilussa tai harjoittelussa. Kuntoutukselle voi myöhemmin hakea jatkoa, pisimmillään TEAK voi kestää 240 kuntoutuspäivää. Jokaisen kuntoutusprosessi etenee omaan tahtiinsa, jokaisen omien tavoitteiden mukaisesti.
Palvelun aloitus tapahtuu yleensä pienryhmässä, etenee kuntoutus yksilöllisesti ja oman valmentajan kanssa sovitaan juuri sinun kuntoutusprosessin etenemistä, mitä teet ja millaisessa tahdissa.
Kuntoutuspäivät Tukevalla toteutuvat yleensä 3-5 päivänä viikossa klo 9-15.
Jos olet löytänyt paikan jo ennakkoon, voit mahdollisesti aloittaa työkokeilun / harjoittelun heti suunnittelupäivän jälkeen. Jos olet löytänyt paikan jo etukäteen, juttele omavalmentajasi kanssa asiasta ennen kuntoutuksen alkamista.
Ensimmäisinä päivinä, eli kuntoutuksen suunnittelussa saat infoa TEAK-palvelusta sekä tutustut Tukevan toimintaan, tiloihin ja henkilöstöön. Lisäksi käyt aloituskeskustelun omavalmentajasi kanssa ja asetat omat tavoitteesi kuntoutukselle.
Ennen kuntoutuksen aloittamista olisi hyvä miettiä jo ennakkoon mitä haluaisit kuntoutuksen avulla tilanteessasi muuttaa. Millainen muutos on mahdollista saada aikaan TEAKin aikana? Mihin asioihin kaipaat työhönvalmentajien tukea? Mikä ala sinua kiinnostaa ja mitä haluaisit lähteä kokeilemaan.
Kuntoutuksen eteneminen vaiheittain
Taitojen ja työn vaihtoehtojen kartoituksessa rakennetaan tai täsmennetään omaa ammatillista suuntaa ja suunnitelmaa. Jaksolla kartoitetaan itselle sopivia ammattialoja ja/tai opiskelumahdollisuuksia. Jaksolla harjoittelet oman osaamisesi tunnistamista ja siitä kertomista työnantajille. Saat tietoa alueesi työmarkkinoista, työn muutoksesta ja työelämän säännöistä.
Työn etsinnässä saat tukea ja ohjausta työnhakuasiakirjojen laatimiseen tai päivittämiseen. Saat myös valmennusta työnhakutaitoihisi, yhteydenottoihin työnantajiin ja haastatteluihin valmistautumiseen. Työhönvalmentajatyöpari auttaa sinua etsimään työkokeilu/harjoittelupaikan avoimilta työmarkkinoilta. Jos tavoittelet yrittäjyyttä, saat tukea myös sen suunnitteluun.
Työkokeilu ja/tai harjoittelu alkaa mahdollisimman pian alkuvaiheen kuntoutuspäivien jälkeen, kuitenkin työnantajan kanssa sovitusti. Yleensä kuntoutusta työpaikalla on viitenä päivänä viikossa, kuusi tuntia päivässä. Työaikaa voidaan kuitenkin vähentää oman tarpeesi mukaan, jos vaikkapa tavoittelet osa-aikatyötä. Kuntoutuspäiviä täytyy kuitenkin toteutua vähintään kolmena päivänä viikossa, kuusi tuntia päivässä. On myös mahdollista, että työskentelet lyhyempiä päiviä viitenä päivänä viikossa. Jos tavoittelet kokoaikatyötä, voi olla hyvä ainakin kokeilla myös täyttä työaikaa. Työtä voi tehdä päivä-, ilta- tai yövuoroissa ja myös lauantaisin.
Ennen työkokeilun/harjoittelun alkamista työpaikalla pidetään aloituskeskustelu, jossa yhdessä työnantajan kanssa sovitaan jakson tehtävistä ja tavoitteista. Pidät tiivisti ja säännöllisesti yhteyttä työhönvalmentajiisi, jotka myös tekevät työpaikkakäyntejä ja osallistuvat arviointikeskusteluihin työpaikalla. Työkokeilu/harjoittelupaikkoja voi olla koko kuntoutuksen aikana yksi tai useampia. Työhönvalmennus voi toteutua myös palkka- tai ansiotyöhön. Jos työkokeilu/harjoittelu jostain syystä keskeytyisi, voit palata työnetsintäpäiviin Tukevalle.
Kuntoutuksen päättäminen toteutetaan kun kuntoutukselle asettamasi tavoitteet ovat täyttyneet tai kuntoutuspäivät on käytetty loppuun. Päätösvaiheessa pohdit yhdessä omaohjaajasi kanssa kuntoutuksen toteutumista ja hyödyllisyyttä itsellesi. Arvioit omien tavoitteidesi toteutumista ja laadit jatkosuunnitelman. Yleensä TEAKin jälkeen siirrytään töihin, opintoihin tai muihin työllistymistä edistäviin palveluihin. Kuntoutuksen päättämisen jälkeen työhönvalmentajat laativat kuntoutuspalautteen, joka lähetetään sinulle itsellesi ja Kelaan, sekä tarpeen mukaan muille sovituille tahoille.
Seurantavaihe alkaa kuntoutuksen päättämisestä ja sen aikana keskustelet omaohjaajasi kanssa ainakin kaksi kertaa: ensin 3 kuukautta päätösvaiheen jälkeen ja toisen kerran 6 kuukautta päätösvaiheen jälkeen. Keskustelu voidaan pitää tukevan tiloissa, työpaikalla, oppilaitoksessa tai muussa sovitussa paikassa. Seuranta on mahdollista toteuttaa myös puhelimitse. Tarkoituksena on seurata jatkosuunnitelman toteutumista ja tarvittaessa saat tukea ja ohjausta suunnitelmasi etenemiseen.